Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018

Karezza… και είναι η Nέα Επικίνδυνη Μόδα στο SΕΧ που Eξαπλώνεται Παγκοσμίως. Τι να Προσέξετε!
Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια σήμερα φαίνεται να εντάσσουν στην ερωτική τους δραστηριότητα την πρακτική της Karezza, η οποία δίνει
έμφαση στην αίσθηση της σωματικής επαφής και τη συναισθηματική εγγύτητα που αναπτύσσεται στο ζευγάρι και δεν έχει ως σκοπό της την κορύφωση. Αντίθετα σε ιδανικές συνθήκες η κορύφωση αποφεύγεται, γιατί διακόπτει απότομα την εμπειρία ενώ οι δύο σύντροφοι εστιάζονται στο να προσφέρουν και να λαμβάνουν ευχαρίστηση.

Ο όρος Κarezza επινοήθηκε από μια αμερικανίδα γυναικολόγο, τη Dr. Alice Bunker Stockham, η οποία μάλιστα είχε πρώιμη φεμινιστική δράση. Με σημαντική συμβολή στην προαγωγή της προστασίας, την απαγόρευση των κορσέδων, καθώς και στην προάσπιση του δικαιώματος και των δυο φύλλων στην ερωτική ικανοποίηση. Το 1896 έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο Κarezza, ο οποίος όπως εξηγεί η ίδια προέρχεται από την ιταλική λέξη carezza που σημαίνει χάδι. Στο βιβλίο αυτό προτείνει στα παντρεμένα ζευγάρια να απέχουν από την κορύφωση και να ενισχύσουν το συναισθηματικό τους δεσμό κατά τη διάρκεια της πράξης.


Σήμερα η Κarezza είναι και πάλι στο προσκήνιο και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους θεραπευτές ερωτικών διαταραχών. Πολλές φορές η πρακτική αυτή μπορεί να έχει ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα στο ζευγάρι, γιατί πολύ απλά δεν απαιτεί από τους δυο συντρόφους να κάνουν πράγματα ή να έχουν στόχους. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την επαφή, να ζήσουν την εμπειρία, απολαμβάνοντας αυτό που συμβαίνει την κάθε στιγμή, χωρίς να σκέπτονται στόχους κι επιδόσεις.

Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα της Κarezza εξηγείται από τη σύγχρονη νευροεπιστήμη. Η ορμόνη ντοπαμίνη είναι αυτή που αυξάνεται κατά την αναμονή για την πράξη και πέφτει απότομα μετά την κορύφωση, δημιουργώντας ένα βιοχημικό σύνδρομο στέρησης. Στους άνδρες η πτώση της ντοπαμίνης συμβαίνει σχεδόν αμέσως μετά την κορύφωση. Στις γυναίκες μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο διάστημα.

Η υπερδιέγερση των υποδοχέων που είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα ευχαρίστησης μπορεί να οδηγήσει, είτε στην απευαισθητοποίηση τους σε εγκεφαλικό επίπεδο είτε σε ένα αίσθημα λαχταράς για περισσότερο. Οι άνδρες που είναι εθισμένοι στο ακατάλληλο περιεχόμενο, για παράδειγμα, ή αυτοί που έχουν συχνά κορυφώσεις, φτάνουν στο σημείο να μην ικανοποιούνται όσο και να διεγείρονται οι υποδοχείς της απόλαυσης. Θέλουν πάντα κάτι νέο να τους διεγείρει. Η πρακτική της Κarezza όμως, αφήνει την ενέργεια να ρέει χωρίς να τη διακόπτει απότομα με την κορύφωση, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση από την εμπειρία. Παράλληλα, προάγει τη χαλάρωση και ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που ενισχύει τη δημιουργία δεσμού.


Πολλά από τα ζευγάρια που έχουν υιοθετήσει την Κarezza ισχυρίζονται ότι ο μόνος λόγος για να προτιμήσει ένα ζευγάρι την συμβατική πράξη είναι η επιθυμία τεκνοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, η εναλλακτική αυτή πρακτική δείχνει τη δυνατότητα του ανθρώπου να απολαύσει από την ερωτική εμπειρία αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την επίδοση και την επίτευξη της κορύφωσης.